CASA di BIANCA

geschiedenis

De oorsprong van de terracotta

Casa di Bianca Terracotta di Bianca Geschiedenis

 

Geschiedenis

De productie van terracotta in Impruneta dateert uit de periode van de eerste etruskische nederzettingen, 3000 jaar geleden. De Etrusken hebben ontdekt dat de gebakken klei uit Impruneta zeer goed te verwerken was tot alledaagse gebruiksvoorwerpen; ze bewaarden wijn en olijfolie in kruiken en potten gemaakt van terracotta. Later hebben de Romeinen het gebruikt voor het conserveren van voedsel gedurende lange zeereizen. In 1308 werd een gilde van pottenbakkers en "masters of terracotta", opgericht in de omgeving van Pieve of Santa Maria in Impruneta.

Gedurende de Renaissance hebben veel kunstenaars gebruik gemaakt van het terracotta uit Impruneta. Brunelleschi heeft het gebruikt voor de dakpannen van de koepel van de dom in Florence. Voorts is bekend dat onder andere Donatello en Andrea del Verrocchio gebruik hebben gemaakt van de ovens van Impruneta. De Della Robbia familie had zelfs een eigen oven waaruit vele kunstwerken zijn gekomen.

Potten, beelden en ornamenten sierden vroeger vooral de "pallazzi" in Italië; in tuinen, op tuinmuren, veranda’s en bordessen vonden ze hun plek. Dit alles heeft geleid tot een echte en eerlijke terracottacultuur in Impruneta. Het zijn vaak familiebedrijfjes die al eeuwen op ambachtelijke wijze produceren. Sommigen bakken zelfs nog in traditionele houtovens. Het verschil met machinaal vervaardigd aardewerk is goed te zien; handwerk is beduidend minder strak en heeft veel meer karakter.

 

halfronde terracotta potpotterierechthoekige terracotta bakkendonkerbruine terracotta schaalterracotta kruikenterracotta waterspuwerpotteriedecoratieve terracotta pot

Copyright 2009 © Casa di Bianca